Strapdag (BE)
Tijdens de Belgische Week van de Mobiliteit (16-22 september) valt traditiegetrouw de campagne Strapdag. Goed, wij Nederlanders zijn niet bekend met het fenomeen Strapdag. Wat is strappen? Strappen is een mengwoord van stappen en trappen. Wat is dan een Strapdag? Dat is de dag waarop scholen, ouders en kinderen aangespoord worden om zich te voet (stappend) of per fiets (trappend) te verplaatsen. Met andere woorden: verplaatsen op een duurzame en veilige manier.
Strapdag is een goed initiatief wat in Nederland niet zou misstaan. Kijk maar eens bij een willekeurige lagere school, zelden is er genoeg parkeerruimte om het leger aan auto’s te parkeren. Want ja, stel je voor dat je lopend of fietsend naar school zou moeten gaan. Zo niet cool.
Ruimte voor Strappen
Het thema voor het jaar 2020 is: Ruimte voor Strappen. Ik snap wel waarom dit jaar gekozen is voor dit thema. Het valt niet mee om je op het voetpad of fietspad aan de 1,5 meter afstandsregel te houden. Fietspaden en voetpaden zijn vaak niet breed genoeg.
Keep it Clean Day
Net zoals in bijna honderd andere landen is de derde vrijdag in september gereserveerd voor de actie Keep it Clean Day. Een mooie opwarmer voor morgen, dan wordt de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van NederlandSchoon en voor de World Cleanup Day gehouden. Het doel van Keep it Clean Day is om het zwerfafval in je eigen buurt op te ruimen. Dat kun je in groepsverband doen of in verband met Covid-19 lekker alleen de hort op met je afvalgrijper en vuilniszak.
Laat ons niet de schillen en de dozen
Zwerfafval staat in de top 3 van ergernissen, laten we vandaag daarom allemaal de handen uit de mouwen steken en de buurt gaan opschonen. Scheelt weer een ergernis en scheelt de gemeente weer veel geld aan opruimkosten. Het geld wat daarmee bespaart wordt kan weer goed gebruikt worden voor mensen die zorg, hulp en ondersteuning nodig hebben, ja toch?
1e Internationale Dag voor Gelijke Beloning
Tijdens de 50e plenaire vergadering van de Verenigde Naties die plaats vond op 18 december 2019 stelde de secretaris-generaal aan alle lidstaten voor om met ingang van 2020 op 18 september de International Equal Pay Day in hun agenda op te nemen. De stuwende krachten achter deze dag zijn de United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN-Women) en de Internationale Arbeidsorganisatie. Dus na de Europese Equal Pay Day, Equal Pay Day (27 maart 2020) en alle nationale dagen van gelijke beloning mogen we vanaf vandaag de Internationale Dag voor Gelijke Beloning verwelkomen.
Gelijke beloning of ongelijke beloning?
Gelijke beloning betekent dat vrouwen en mannen recht hebben op een gelijke beloning voor gelijkwaardig werk. Dit betekent dat vrouwen en mannen die exact dezelfde of vergelijkbare banen werken, hetzelfde loon ontvangen. Het betekent ook dat vrouwen en mannen gelijk loon moeten krijgen als ze werk doen dat totaal verschillend is, maar waarvan kan worden aangetoond dat het van gelijke waarde is, wanneer het wordt beoordeeld op basis van objectieve criteria. Deze objectieve criteria houden rekening met factoren zoals vaardigheden, kwalificaties, arbeidsomstandigheden, verantwoordelijkheidsniveau en inspanning die de baan vereist.*
*(vertaalde tekst afkomstig van equalpayinternationalcoalition.org)