Bodemdierendagen
Het thema van de zesde editie van de Bodemdierendagen is: Klein maar groots! Tijdens de Bodemdierendagen (van 25-09 t/m 7-10) kun je meedoen aan citizen science; een onderzoeksproject waaraan iedere Nederlander kan meedoen. Hoe kan je meedoen aan de Bodemdierdagen? Heel gemakkelijk; je gaat de tuin in, op je balkon, in het park of op het schoolplein op zoek naar de TinyTen en geeft de resultaten online door.
De wie? De TinyTen. Dat zijn de tien groepen bodemdieren die de bodem gezond houden. Kan me voorstellen dat je ze niet alle tien zo uit je mouw schudt. Hier komen ze: regenwormen, huisjesslakken, naaktslakken, spinachtige, pissebedden, miljoenpoten, duizendpoten, kevers, mieren en mollen.
Bodemdierendagen: klein maar groots!
Waarom zijn die kleintjes groots? Ze graven gangen in de grond; hierdoor kunnen zuurstof en water in de grond doordringen en planten kunnen wortelen. Door de resten van dode planten en dieren af te breken, recyclen ze de bouwstenen van het leven. Daarbij spelen ze allemaal hun eigen rol.
Burendag voor de deur
In 2006 lanceerden Douwe Egberts een reclamecampagne die geïnspireerd was op de resultaten van een onderzoek dat uitwees dat 77% van de Nederlanders meer contact wilden met de buren. De makkelijkste manier om contact te leggen met je buren is om ze op de koffie te vragen, aldus Douwe Egberts. Zo is Burendag ontstaan. Er werd gekozen om Burendag elk jaar op de zaterdag in september te laten vallen. De coronapandemie gooit gelukkig ging roet in het eten (de koffie).
Wel dienen we rekening te houden dat we 1,5 meter afstand houden tot elkaar en dat we niet meer dan 6 buren (exclusief kinderen) op de koffie mogen uitnodigen. Een optie is natuurlijk om het buiten voor de deur te houden. Mits de regen geen spelbreker is. Op Burendag kun je eventueel meedoen aan een Online Pubquiz.
Europese dag van de Paddenstoel
Nee, de Dag van de Paddenstoel gaat niet over de weg wijzende paddenstoel van de ANWB. Ook al bestaat de ANWB paddenstoel dit jaar 100 jaar, dus zeker het vernoemen waard. Nee, het is vandaag de Europese dag van de Paddenstoel. Een jaarlijkse dag die altijd op de vierde zaterdag in september wordt gehouden. Het belangrijkste doel is ons te laten beseffen dat schimmels in ecosystemen en in ons dagelijks leven erg belangrijk zijn.
Als je nu denkt: “Ho stop Gina, tis toch paddenstoelen dag, en jij hebt het over schimmels?” Klopt maar de paddenstoel is slechts het vruchtlichaam van veel schimmelsoorten. Wij zien van de schimmel alleen maar dat stukkie wat boven de grond uitsteekt. Het grootste deel zit onder de grond in de vorm van schimmeldraden.
Paddenstoel van het Jaar
Het Duitse Der Tintling is de initiator voor de Europese Dag van de Paddenstoel. Dit is een tijdschrift voor (amateur)mycologen oftewel onderzoekers van schimmels. In Nederland heeft de Nederlandse Mycologische Vereniging een zeer informatieve website. En zij roepen elk jaar de paddenstoel van het jaar uit. Dit jaar is het de Heideknotszwam geworden. De Duitse Mycologische Vereniging heeft de Gewöhnliche Stinkmorchel (gewone stinkhorn) uitgeroepen tot Paddenstoel van het jaar 2020. Of de Vlaamse Mycologische Vereniging een paddenstoel van het jaar heeft is mij niet bekend.
Wellicht staat hieronder een geschikt burendag gespreksonderwerp:
- Europese Dag van de Talen
- Internationale Dag van het Konijn
- Wereld Anticonceptiedag
- Internationale Dag van Solidariteit voor Palestijnse Journalisten
- Werelddag voor Milieugezondheid
- Internationale dag voor de totale Vernietiging van Kernwapens
Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:
- Dag van de Limburgse Financial (→ geannuleerd)
- Nederlandse Coeliakie Dag (→ gaat online)
- Veiligheidsdag (→ geannuleerd)
- Werelddovendag Nederland (→ geannuleerd)
- Werelddovendag Belgie (→ geannuleerd)