Nationale Coming Out Day
Op Nationale Coming Out Dag draait het om de sociale acceptatie van de LHBTI+ gemeenschap; dat is de afkorting voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersekseconditie (hermafrodiet). Coming Out Dag benadrukt dat je altijd mag zijn wie je wilt zijn, zonder sociale uitsluiting, zonder (cyber)pesterijen, stereotypering of (lverborgen) discriminatie. Omdat dit jaar Nationale Coming Out Day op een zondag valt hebben een aantal gemeenten besloten er een heel Coming Out-weekend van te maken. De algemene oproep voor deze dag is: hang je regenboogvlag uit! 🏳️🌈
Durf uit de kast te komen op Nationale Coming Out Day
Coming Out Day is een ideale dag om voor het eerst openlijk voor je seksuele voorkeur uit te komen. Je kunt Coming Out Day zien als een steuntje in de rug want laten we eerlijk zijn, het uit de kast komen (de coming out) is nog steeds een dingetje. Niet alleen de omgeving maakt het moeilijk. Vaak maken kinderen en/of volwassenen het zich zelf ook moeilijk door allerlei ideeën in het hoofd te halen over hoe de omgeving zou kunnen reageren.
Deze ideeën komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Zeker op school zie je dat kinderen die niet in de pas lopen het doelwit worden van openlijke pesterijen. Maar vlak het bejaardenhuis of de werkplek ook niet uit. Hetero zijn is nog steeds de norm. En dit vind ik ronduit belachelijk want uiteindelijk draait het niet om van wie je houdt maar draait het om wie je bent.
Landelijke Stiefouderdag
De tweede zondag van oktober wordt traditiegetrouw gereserveerd voor Landelijke Stiefouderdag. Een dag voor alle stiefopa’s en oma’s, ouders, stiefmoeders en -vaders, kinderen en stiefkinderen. Maar stiefouderdag is ook een dag:
- die bijdraagt aan bewustwording en erkenning voor het stiefouderschap
- waarop aandacht wordt gegeven aan bijzondere verhalen over stiefouders
- zonder vooroordelen over het stiefouderschap
- met respect en integriteit naar alle betrokkenen toe
Wat zijn de rechten en plichten van een stiefouder?
Heeft je partner kinderen en ga je samen wonen dan ben je juridisch gezien nog geen stiefouder. Pas nadat jullie getrouwd zijn, een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan of gezamenlijk het gezag over de kinderen hebben, dan ben je juridisch stiefouder van het minderjarig kind(eren) dat bij hem of haar ingeschreven staat.
Als juridische stiefouder wordt je geacht naar draagkracht mee te betalen aan de opvoeding en verzorging van de minderjarige kinderen van de partner. Dit geldt ook als de kinderen op kamers wonen in verband met hun studie. De onderhoudsplicht eindigt als de samenwoning eindigt. Als stiefouder is het na een scheiding overigens wel mogelijk om een omgangsregeling te krijgen met je stiefkind.
Internationale Meisjesdag
Internationale Meisjesdag gaat over; de rechten van meisjes, de unieke uitdagingen waarmee meisjes over de hele wereld worden geconfronteerd, empowerment en mensenrechten. UNICEF brengt voor 2020 de campagne “My voice, our equal future”. Terwijl adolescente meisjes over de hele wereld zich als veranderaars laten gelden, zal International Day of the Girl 2020 zich richten op hun eisen om:
- leven zonder gender gerelateerd geweld of schadelijke culturele praktijken, zoals kindhuwelijken en vrouwelijke genitale verminking
- nieuwe vaardigheden leren voor een zelfgekozen toekomst
- een generatie activisten mogen zijn die sociale verandering gaat versnellen
Helaas 2 afgelastingen vanwege de COVID-19-pandemie:
- Nationale Bokbierdag (→ afgelast)
- Nationale Stoelyoga Dag (→ afgelast)