Internationale dag van de zon
In navolging van de succesvolle Earth Day (22 april ) besloot in 1978 de Amerikaanse president Jimmy Carter om 3 mei uit te roepen tot International Sun Day. Hij wilde met de Internationale dag van de Zon benadrukken dat de ontwikkeling van zonne-energie belangrijk is.
Internationale Dag van de Persvrijheid
Op voorspraak van de Algemene Conferentie van de UNESCO verklaarde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (’93) 3 mei tot Internationale Dag van de Persvrijheid (World Press Freedom Day) om te benadrukken dat persvrijheid belangrijk is en om regeringen te herinneren aan hun plicht om het recht op vrijheid van meningsuiting te eerbiedigen en te handhaven zoals beschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Het thema van 2017 is: Critical Minds for Critical Times: de rol van de media in het bevorderen van vreedzame, rechtvaardige en inclusieve samenlevingen.
Festival van de Persvrijheid
Als we het over persvrijheid in Europa hebben dan wordt de laatste tijd Turkije onder vuur genomen. Niet geheel vreemd natuurlijk want de Turkse president Erdoğan ontneemt steeds meer binnenlandse journalisten het recht om te schrijven wat ze werkelijk vinden. Doen ze dat wel dan lopen ze de kans om opgepakt te worden en vervolgens voor jaren in een cel te belanden. Hiermee hebben we ook meteen het thema van het Festival van de Persvrijheid te pakken: Turkije.
Wat mag je in Turkije niet?
Journalisten, netizens en cartoonisten hebben het zwaar in Turkije. Onder de noemer “strijd tegen terrorisme” is er sinds de mislukte coup van 15 juli 2016 een ware heksenjacht tegen journalisten, netizens en cartoonisten die zich kristisch uit laten over de regering van president Erdoğan. Maar liefst 165 televisiestations, persdiensten, kranten, tijdschriften, radiozenders en uitgeverijen die in verband werden gebracht met de Gülen-beweging zijn gesloten.
In detentiecentra wordt gemarteld
De uitgeroepen noodtoestand heeft de regering het mandaat gegeven om honderden journalisten op te pakken of te ontslaan. Journalisten worden ook zonder vorm van proces gevangen gezet, dit heeft Turkije inmiddels veranderd in ’s werelds grootste gevangenis voor media personeel. Diegenen die nog vrij zijn hebben te maken met andere vormen van willekeur, cancelen van perskaarten, beslaglegging activa, innemen van paspoorten.
Herdenk journalisten, bescherm journalisten. Sta op tegen regeringen die journalisten gevangen zet!