Dag tegen Geweld en Pesten op School inclusief Cyberpesten
Vorig jaar november hebben alle 193 lidstaten van UNESCO besloten om de eerste donderdag van november om te dopen tot Internationale Dag tegen Geweld en Pesten op School, inclusief Cyberpesten. Frankrijk, Mexico en Marokko kwamen met het idee voor een Internationale Dag tegen Geweld en Pesten op School, inclusief Cyberpesten. De bedenkers willen met deze dag bereiken dat de achterliggende oorzaken van schoolgerelateerd geweld worden aangepakt. Er moet een cultuur van onderling respect ontstaan waarin de rechten van studenten voorop staan en waar geen plaats is voor geweld. Geen plaats voor fysiek pesten, verbaal pesten, sociaal pesten en/of cyberpesten!
Lijfstraffen op school
Bijna 1 op de 3 leerlingen is in de afgelopen maand minstens één keer gepest door leeftijdsgenoten op school en een vergelijkbaar aantal kreeg te maken met fysiek geweld. Pesten via internet en mobiele telefoons neemt ook toe. De meeste leerlingen die het slachtoffer zijn van cyberpesten werden eerst op school gepest. Geweld en pesten op school worden meestal gepleegd door leeftijdsgenoten, maar in sommige gevallen door leraren en ander schoolpersoneel. Wist je dat lijfstraffen op school in 67 landen nog is toegestaan? Als enig land in West-Europa zijn acceptabele lijfstraffen in Groot-Brittannië (privé)-kostscholen nog toegestaan.
Je zou maar slachtoffer zijn
Zou de pester wel weten wat hij/haar zijn slachtoffer aandoet? Wat de gevolgen zijn? Gevolgen: het slachtoffer zal moeite krijgen met concentratieproblemen, moeite met slapen, niet meer naar school durven te gaan, spijbelen of helemaal niet naar school gaan, schoolactiviteiten vermijden ergo slechtere cijfers haalt. De school (academische) prestaties hebben er onder te lijden. Schoolgerelateerd geweld en pesten heeft een negatieve invloed op de academische prestaties en op de toekomstige onderwijs- en werkvooruitzichten. Het kan uiteindelijk ook leiden tot psychische klachten zoals eenzaamheid, faalangst en depressie. Als je dit leest, dan wil je toch geen pester zijn?
Bank Transfer Day
Bank Transfer Day oftewel Bankoverschrijvingsdag werd in 2011 opgericht door ene Kristen Christian, eigenaresse van een kunstgalerie in Los Angeles. Zij kwam met deze dag op de proppen nadat diverse grote banken het plan hadden opgepakt om maandelijks enkele dollars in rekening te brengen voor het gebruik van de pinpas. Dit en de slechte klantenservices waren voor Kristen Christian de reden om in actie te komen. Zij maakte een Facebook evenement aan die ze de naam Bank Transfer Day gaf. Zij koos voor 5 november omdat op die datum de 17-eeuwse activist Guy Fawkes werd gearresteerd. Kristen Christian riep mensen op om hun geld bij de banken weg te halen en over te schrijven naar een non-profit kredietunie maatschappij.
Waarom naar een kredietunie?
De Bank Transfer Day Facebook-pagina had in een mum van tijd meer dan 75.000 mensen die aan Bank Transfer Day mee wilden doen. Ook zij wilde eens statement maken aan de banken door hun geld over te maken naar een kredietunie. Waarom naar een kredietunie? De kredietunie draait zonder winstoogmerk en biedt hun klanten het gebruik aan van gratis geldautomaten en het online en mobiel bankieren.
Nu nog merken de kredietunie maatschappijen een toename van klanten op en na 5 november. En heeft het effect gehad? Nee, de grote banken in Amerika vragen nog steeds geld maar er zijn ook Amerikaanse banken te vinden waar je gratis terecht kan. Klik hier.
Onderstaande dagen staan ook vermeld op de “dagen van” kalender:
- Werelddag voor Bewustwording rond Tsunami’s
- Wereld Romani Taaldag
- Internationale Dag voor Projectmanagement (→ wordt online evenement)