Internationale Dag van de Vasectomie
Er zijn mannen die alleen al bij het zien van het woord “vasectomie” een wegtrekkertje krijgen. Die denken dat hun “mannelijkheid” wordt aangetast, dat ze minder zin in seks krijgen, die vinden vasectomie castratie, denken dat ze geen goede erectie meer kunnen krijgen en een ander gevoel bij het klaarkomen. Dat zijn maar een paar vooroordelen die er bestaan over vasectomie. Zoals zo vaak met vooroordelen blijken deze niet te kloppen. Vasectomie heeft géén invloed op de erectie of zin en plezier in seks. Ook het gevoel bij het klaarkomen blijft precies hetzelfde. Dus dat kan geen reden zijn voor de man om zich niet te laten steriliseren.
Hoe gaat vasectomie in zijn werk?
Onder plaatselijke verdoving wordt boven in de balzak een klein sneetje gemaakt. Van daaruit worden de zaadleiders opgespoord en doorgesneden. De uiteinden van de zaadleiders worden dichtgemaakt met hechtingen en soms ook dicht gebrand. De zaadcellen kunnen dan niet meer naar buiten. De poliklinische behandeling duurt ongeveer een half uur. Als er geen kinderwens (meer) is dan is vasectomie een beter en veiliger alternatief dan sterilisatie bij de vrouw of hormoontabletten slikken.
Wereld Stop Decubitus Dag
Jaarlijks houdt de European Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP) een Stop Decubitus Dag (Stop Pressure Ulcers Day) op de 3de donderdag van november. Aangezien niet iedereen een medische achtergrond heeft kan het woord “decubitus” bij menigeen de wenkbrauwen doen fronzen. Tijd voor een korte uitleg. Decubitus is de medische term voor doorliggen of drukplek. Je krijgt een doorligwond als je veel in bed ligt of in een (rol)stoel zit. Door de constante druk op dezelfde plaats kan de huid en het onderliggende weefsel beschadigen. Gevolg: van roodheid van de huid tot diepe wonden. De wond ontstaat meestal op de plaats van een uitstekend bot. Risicoplaatsen zijn de stuit, zitknobbels, hielen, ellebogen, schouders, heupen of het achterhoofd.
Internationale Mannendag
Het primaire doel van Internationale Mannendag is het benadrukken van de positieve mannelijke rolmodellen in plaats van alleen maar de negatieve. Laten we eerlijk zijn, mannen doen niet alleen maar slechte dingen. Verder staat gezondheid en welzijn van mannen centraal maar ook het verbeteren van man-vrouwverhoudingen en het bevorderen van gendergelijkheid. Mannendag bied je bij uitstek de gelegenheid om de mannen in je leven te laten zien dat je ze waardeert.
Deze internationale dagen verdienen ook onze aandacht.
- Werelddag ter Preventie van Kindermishandeling
- Wereldtoiletdag
- Wereldfilosofiedag
- Dag van de Beaujolais Primeur
- Wereld Alvleesklierkanker Dag
Onderstaande dagen hebben een andere invulling door covid-19
- Werelddag van de Stedenbouw (BE) (→ wordt een 2-daags online evenement)
- Dag van de Werkplaatschef (→ online webinar live)