afbeelding versterkt afschaffing slavernij

2 december – Internationale Dag voor de Afschaffing van de Slavernij

Logo dat gebruikt is in de banner is afkomstig van stopmoderneslavernij.nl

Internationale Dag voor de Afschaffing van de Slavernij

De Internationale Dag voor de Afschaffing van de Slavernij staat ook bekend onder de naam Internationale Dag tegen uitbuiting en onderdrukking van en handel in personen en afschaffing van slavernij. De focus van deze dag ligt op het uitroeien moderne slavernij, zoals mensenhandel, seksuele uitbuiting, de ergste vormen van kinderarbeid, gedwongen huwelijken en gedwongen rekrutering van kinderen voor gebruik in gewapende conflicten.

Wat is moderne slavernij?

Moderne slavernij is de overkoepelende term voor zaken zoals dwangarbeid, schuldbinding, gedwongen huwelijken, mensenhandel, kinderarbeid. Maar ook rekrutering kindsoldaten, gedwongen arbeid of seksuele uitbuiting. In wezen verwijst het naar situaties van uitbuiting die een persoon niet kan weigeren of afstand van kan nemen vanwege bedreigingen, geweld, dwang, misleiding en/of machtsmisbruik. Uitbuiting en onderdrukking is van alle tijden en komt in vele soorten en maten voor én is dichterbij dan je denkt.

50 for Freedom campagne

Het Protocol van de Internationale Arbeidsorganisatie inzake gedwongen arbeid zou bij miljoenen mensen die vastzitten in moderne slavernij hun hoop op vrijheid kunnen herstellen. Maar daarvoor moet eerst het protocol wereldwijd worden geratificeerd En daar is de 50 for Freedom campagne opgericht. De campagne heeft als doel om voor het einde van 2020 ten minste 50 landen te overtuigen het dwangarbeid protocol te ratificeren. De teller staat intussen op 47 landen, nog slechts 3 te gaan!

Maak je liever druk om moderne slavernij

Al vaker heb ik geschreven over het feit dat slavernij niet alleen een historisch overblijfsel is. Het is nu gaande! Wist je dat er meer mensen in slavernij leven dan ooit in de geschiedenis het geval is geweest? Laten we daar ons druk over maken in plaats van wat in ons verleden ligt. En waar we nu niets meer aan kunnen veranderen. Ga moderne slavernij te lijf in plaats van “verkeerde” straatnamen en dito standbeelden. Al die energie had anders gebruikt kunnen worden. Zo zonde.

Je kunt als BN’er (te weten de heer Akwasi) voor de camera roepen dat je Amsterdamse grachtenpanden gaat claimen omdat, en ik citeer letterlijk: Ik heb langer gehoord dat een aantal panden zijn gebouwd over ruggen van slaven. En dat er ook nog geen reparaties zijn geweest, dat oude slaveneigenaren geld hebben gekregen vanaf 1863 en de slaven helemaal niets. Maar je kunt ook achter de voordeur kijken of er niet een huishoudelijk hulp rondloopt die slachtoffer is van moderne slavernij. Klein nuance verschil!

Wereldwijde Slavernij Index

De Global Slavery Index is een lijst waarin landen gequoteerd worden op slavernij. Op nummer 1 van de top 10 landen met de hoogste aantallen mensen in moderne slavernij staat Noord Korea, gevolgd door Eritrea, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Afghanistan, Mauritanië, Zuid Soedan, Pakistan, Cambodja, en op 10: Iran. Het land met het minste aantal mensen in moderne slavernij is: Japan.

De landen met de hoogste absolute aantallen mensen in de moderne slavernij zijn India, China, Pakistan, Bangladesh, en Oezbekistan. Een aantal van deze landen produceert goedkope consumptiegoederen produceren voor de markten in West-Europa, Japan, Noord-Amerika en Australië. Kijk je naar het aantal inwoners per land afgezet tegen het aantal mensen die slachtoffer zijn van moderne slavernij dan zie je iets andere top 5: Noord-Korea, Oezbekistan, Cambodja, India en Qatar.

Waar staat Nederland?

Nederland staat op plaats 143 van de in totaal 167 landen. Naar schatting leven in Nederland ongeveer 30.000 mensen in moderne slavernij. Dat is de reden dat de top 20 van landen met het minste aantal mensen in moderne slavernij nog ver buiten ons bereik ligt. Toch nog even een pluim geven: van alle landen doet de Nederlandse regering er het meeste aan om vormen van uitbuiting tegen te gaan.

Deel dit bericht