Pakjesavond
Pakjesavond 2020 gaat verdwijnen in de geschiedboeken als een pakjesavond waarop veel Nederlanders zich niet gaan houden aan de geldende coronamaatregelen. Tenminste dat zegt mijn onderbuikgevoel. Maar een onderbuikgevoel is natuurlijk niet genoeg bewijs. Bij NPO1 is een onderzoekpanel die bij veel onderwerpen wordt geraadpleegd. Zij zijn dan “de gemiddelde Nederlander”. Afijn, het onderwerp pakjesavond werd in de groep gegooid. De leden van dit panel geven het volgende aan: 9% van de 28.825 ondervraagde zegt dat ze de de coronamaatregels aan hun laars lappen. Dit onderzoek was een representatief onderzoek. Trekken we de lijn door dan is de verwachting dat bijna 1,2 miljoen Nederlanders zich niet gaan houden aan de geldende coronamaatregelen. En dat met een R getal van 1,04. Het meest gegeven cadeau op pakjesavond? Dat wordt een piek voor Kerst, maar dan niet één voor op de boom.
Hoe vier jij pakjesavond?
En ja, natuurlijk kun je geen onderscheid maken tussen wie wel mag komen op pakjesavond en wie niet. En dat geldt zo voor Kerst en voor Oud op Nieuw. Stel het dan een jaar uit of vier het met het aantal mensen dat mag. De tere kinderziel snapt dat heus wel. Net zoals de tere kinderziel snapt dat een Zwarte Piet niet meer zwart is anno 2020. Het zijn de volwassenen die niet flexibel kunnen zijn. Misschien een goed voornemen voor 2021?
Klausjagen of niet?
In het Zwitserse dorpje Küssnacht, gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer, gaat men op 5 december in plaats van cadeautjes uitpakken “Klausjagen”. Wat zoveel betekent als “Jacht op Sinterklaas”; Klausjagen is één van de meest bizarre kerstviering van Europa die ontstaan is in de middeleeuwen en altijd plaats vond voor de winterzonnewende. Als Klausjagen in het weekend valt, zoals dit jaar, dan verschuift het naar de vrijdag er voor. En dat was ik even vergeten. Dus ja, dit gedeelte over Klausjagen komt als mosterd na de maaltijd. Maar als pleister op de wonde: door de pandemie is het gebeuren afgeblazen.
Van oorsprong wilde de bevolking demonen en kwade geesten die de zon bedreigden verdrijven, dat deden ze door het maken van een oorverdovende hoeveelheid lawaai. Het evenement werd een dusdanig ongeordende bende dat het in de 18de eeuw werd verboden. Een eeuw later werd het weer in ere hersteld maar dan (natuurlijk) met een christelijke sausje overgoten. Tegenwoordig komen tienduizenden mensen op dit evenement af.
Wat gebeurt er in Küssnacht?
Om klokslag 20.15 wordt een vuurpijl de lucht ingeschoten. Na de harde knal gaat alle straatverlichting uit, de optocht kan beginnen! Voordat de optocht echt van start gaat laten de “Geislechlepfer” hun zwepen knallen. Een stoet van 200 mensen dragen hun eigengemaakte “Iffelen”, dat zijn mijters die van binnen verlicht worden.
Mannen in witte hemden met fakkels volgen, daar tussenin loopt Sinterklaas. Hij wordt vergezeld door zwart geschminkte mannen, zijn “Schmutzli”. Een groep van blazers zoals trompettisten begeleiden deze stoet met een karakteristieke drieklank-ritme; ta ta taaaaa hoor je continu. De “Schmutzli” delen lebkuchen uit, dat is een soort peperkoek. Dan volgen de in witte hemden gestoken “Klausjäger”, een groep van 1.000 tot 1.500 man/vrouw die koeienbellen heen en weer zwaaien en de tekst “Mänz, Mänz, Mänz, Bodefridimänz” roepen.
Internationale Ninja Dag
Vergeet die kinderachtige “Talk Like a Pirate Day”. Bereid je voor op het echte werk, op Ninja Dag! In 2003 werd door de oprichters van de surrealistische Ninja Burger website 5 december uitgeroepen tot International Ninja Day. Waarom? Omdat op 5 december 2003 de film The Last Samurai uitkwam. Hoe vier je Ninja Dag? Nou heel gewoon eigenlijk, je trekt je ninja pak aan en rent wild door de straten en roept oeh ik ben een ninja of je zet foto’s online van jezelf in een ninja outfit. Maar je kunt ook gewoon thuis op de bank in je ninja-pyjama naar ninja films kijken. Dat kan ook.