Soms word je overspoeld met “dagen van” en soms moet je echt op zoek. Met mijn zoektocht op het internet naar een “dag van“ voor vandaag ben ik op de twee bovenstaande dagen uit gekomen.
Misschien heeft de “Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag” niet echt een officiëlle “Nationale” status misschien ook wel, maar goed een kniesoor die daar op let en wat niet is kan nog komen, toch?
Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag
Erger jij je soms aan het onkruid wat kniehoog in de voortuin van de buren staat? Grijp dan nu je kans tijdens de Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag. Bel aan en ga lekker samen aan de slag, want soms weet je niet waar of hoe je moet beginnen. Vaak ook ingegeven door tijdsgebrek.
Maar schaam je ook niet om de hulp van je buren te vragen bij het onderhouden van je tuin. Je zult versteld staan over de bereidwilligheid van mensen om elkaar te helpen. En buiten dat, het mes snijdt aan twee kanten. De één wordt geholpen en de ander raakt de ergernis over de tuin van de buren kwijt. Het is ook een mooie kans om je buren beter te leren kennen!
Dag van de Chocolade Éclaire | Chocolate Eclair Day
Voor de Dag van de Chocolade Éclaire kan ik wel warm lopen, alleen al bij het lezen van “chocolade éclaire” loopt het water me in de mond.
Wat is een “éclaire”?
Een éclaire is een zacht langwerpig gebakje gemaakt van zoet soezendeeg met een zachte vulling en een chocolade- of glazuurlaagje, Vaak wordt banketbakkersroom als vulling gebruikt en soms slagroom of crema catalana. Wil je het apart maken dan kun je de room eerst nog op smaak brengen met koffie, kastanjes, fruit of rum. Maar een éclaire met foie gras en vijgenjam of geitenkaaspesto, dat gaat me net weer iets te ver.
Over de herkomst en bedenker van de éclaire zijn de meningen verdeeld, de één zegt dat de éclaire uit de achttiende eeuw stamt, de ander zegt rond de negentiende eeuw. Sommige weten met zekerheid te zeggen dat het in Frankrijk is ontstaan, andere twijfelen daarover. Als bedenker wordt het meest Marie-Antoine Carème genoemd, de “koning der koks en kok der koningen”. Hij wordt door vele gezien als de grondlegger van de klassieke Franse keuken.
Het woord éclaire betekent trouwens “bliksemschicht” in het Frans.
Recept
Op het internet zijn vele recepten te vinden hoe je zelf éclaires kunt maken, kijk bijvoorbeeld eens op: www.mytaste.nl, www.njam.nl of www.ah.nl.
Misschien is het een ideetje om jouw favourite recept te delen?
Ik ga als een “bliksemschicht” naar de keuken en ga chocolade éclaires maken. Smakelijke maandag!