Internationale Shareware Dag
Elke tweede zaterdag van december (dit jaar op 10 december) staat de International Shareware Day op de agenda. Het doel van de dag gebruikers van gratis software programma’s aan te moedigen een kleine vergoeding te betalen aan de computerprogrammeurs die deze programma’s ontwikkeld hebben. Hetzelfde idee als een fooi achter laten in een restaurant omdat je tevreden bent over de kwaliteit van het geleverde. Veel shareware en freeware projecten worden niet meer bijgewerkt omdat het geen geld in het laatje brengt. Wel logisch toch, iedereen moet eten en huur betalen. Dus ook al is de dag geweest een donatie blijft welkom!
David Lawrence
De Shareware Dag is bedacht door David Lawrence, een acteur en voormalige host van twee tech radio talkshows, “The David Lawrence Show” en “Online Tonight.” Zijn beweegreden om de Shareware Dag juist in de december maand te lanceren was om iedere software gebruiker aan te moedigen om in deze feestelijk maand een klein geldbedrag over te maken aan de ontwikkelaars van de gratis programma’s.
Wat is in hemelsnaam shareware?
Wellicht heb je, net zoals ik weleens, een software programma voor 30 dagen uitgeprobeerd. Na die 30 dagen proefperiode krijg je een aanbod om het software programma te kopen. Je betaald dan een licentievergoeding. Deze “try-before-you-buy” methode wordt “shareware” genoemd. Eigenlijk is shareware een marketing methode om software programma’s te verkopen. Je mag trouwens shareware alleen voor privédoeleinden gebruiken, niets aan veranderen en niet doorverkopen aan derden.
Freeware en Open Source
Natuurlijk kun je een hoop geld uitgeven aan software maar waarom? Er wordt volop gratis software aangeboden, het zogenaamde Freeware. Freeware is onbeperkt te gebruiken en het mag verspreidt worden. Het enige minpuntje is dat er geen broncode (is de leesbare tekst die door de programmeur in een programmeertaal is geschreven) wordt vrijgegeven. Voorbeelden van Freeware zijn: AVG Free (virus scanner) en Ccleaner (PC cleaner).
Open Source software programma’s zijn vrij verkrijgbaar op het internet. Eigenlijk zijn het Freeware programma’s maar bij Open Source beschik je wél over de broncode. Het grote voordeel van het beschikken over de broncode is dat je bijvoorbeeld zelf verbeteringen kan aanbrengen. Neem bijvoorbeeld mijn website dagenvanhetjaar.nl, die is ook gemaakt met Open Source software namelijk met WordPress. Je kunt Open Source vergelijken met het instapmodel bij auto’s, alles doet het maar als je extra opties wilt dan moet je daarvoor betalen.
Hoe vaak maak jij gebruik van Freeware, Shareware en/of Open Source software programma’s?