Vandaag is het ook de Internationale dag tegen het misbruik van en de illegale handel in verdovende middelen. Ik zal hier verder geen aandacht aan besteden, niet omdat ik het niet belangrijk vind maar de blog wordt anders te lang. Volgend jaar is deze dag aan de beurt!
De Jazzdag ( 26 en 27 juni )
De Jazzdag moet je niet verwarren met de Internationale Dag van de Jazz. De Jazzdag wordt georganiseerd door Buma Cultuur. De Internationale Dag van de Jazz komt uit de koker van Unesco en was op 30 april jongstleden.
Op 26 en 27 juni is de Kop van Zuid in Rotterdam het mekka voor jazzproffesionels en jazzliefhebbers. Overdag is er ruimte om te netwerken en ontdekt te worden maar de avonden zijn bestemd voor de optredens van jazzprofessionals zoals Ntjam Rosie, Pieter Bast E.S.P. Quintet en Roos Jonker. De optredens worden gehouden in de LantarenVenster, Kantine Walhalla, het Jazz Museum en Hotel New York, de toegang is gratis!
De Jazzdag wordt ook gezien als het startschot voor 2 weken jazzmuziek in Rotterdam met North Sea Round Town ( van 26 juni t/m 12 juli ) en het North Sea Jazz Festival ( 10, 11 en 12 juli ).
Buma Boy Edgar Prijs
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Boy Edgar werd geboren. Dit wordt gevierd met een bijzonder concert dat in het teken zal staan van het muzikale erfgoed van deze uniek Nederlandse jazzmusicus. Maar Boy Edgar was meer dan alleen een jazzdirigent, pianist en trompettist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een verzetsman die vele Joods kinderen heeft gered en na de oorlog is hij als arts gepromoveerd op een onderzoek naar multiple sclerose (MS).
Vandaag zal in de foyer van de Lantaren Venster om 16.45 uur bekend worden gemaakt wie dit jaar aan de haal gaat met de grootste Nederlandse jazzprijs, de Buma Boy Edgarprijs.
De officiële uitreiking van de prijs is op woensdag 9 december 2015 in het Bimhuis te Amsterdam.
Internationale dag voor steun aan de slachtoffers van foltering
Bij deze dag moet ik meteen denken aan de terreurbeweging IS. Ik heb laatst verhalen gehoord over de meest gruwelijke martelingen die worden uitgevoerd door IS en dan heb ik niet over de onthoofdingen die we allemaal via YouTube of het journaal hebben kunnen zien. Ik treed niet in detail want de daden zijn te erg om op papier te zetten of in deze blog te lezen.
Wat hebben de slachtoffers aan de Internationale dag voor steun aan de slachtoffers van foltering?
Het leed is al geschied en wij, de rest van de wereld, kunnen, mogen of willen niet ingrijpen om folteringen en martelingen internationaal te verbieden en sancties er aan vast te koppelen.
Volgens Amnesty International, en ik citeer: “komen ernstige vormen van mishandeling en wrede behandeling voor in 150 landen. In zo’n zeventig landen is sprake van stelselmatige marteling. Uit Europa en Noord-Amerika worden incidenteel gevallen van marteling gemeld, veelal als vorm van politiegeweld (zoals uit Noord-Ierland, Spanje en de VS), op grote schaal echter uit Turkije”.
Zeg nee tegen drugs! Zeg nee tegen martelen! Zeg ja tegen Jazz!