4 maart – Landelijke Luizendag

 
In het kader van Landelijke Luizendag worden vandaag op veel scholen kinderen gecontroleerd op hoofdluis. Vorig jaar deden er 300 scholen mee en werden zo’n 100.000 kinderen gecontroleerd.

Landelijk Steunpunt Hoofdluis

In 2009 richten een aantal ouders de onafhankelijke vereniging Landelijk Steunpunt Hoofdluis op omdat zij vonden, en vinden, dat luizen in deze tijd eigenlijk helemaal niet meer hoeven voor te komen. De eerste landelijke luizendag zag het licht en nu wordt de Landelijke Luizendag alweer voor de 6de keer georganiseerd, ook weer in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de GGD.

Het Rijksinstuut voor Volksgezondheid en Milieu ( RIVM )

Afgelopen zaterdag was Desirée Beaujean, hoofdluizen specialist van het RIVM, te gast bij het VARA programma Kassa. Daar werd een aantal middelen onder de loep genomen op hun effectiviteit tegen hoofdluis en werd ook gesproken over dat de richtlijnen voor hoofdluis veranderd zijn en dat de meeste mensen dat niet weten.

Zo is het gebruik van de luizencape achterhaald, want de hoofdluis wordt hoofdzakelijk overgebracht door direct haar-haarcontact. De overdracht via kammen, mutsen, jassen, petten, sjaals, koptelefoons, knuffels en beddengoed is ook achterhaald want ook dat is nooit wetenschappelijk aangetoond.
Waar je wel alert op moet zijn is het maken van selfies met andere, de kans op direct haar-haarcontact is dan groot.

Het RIVM wil graag meer weten over hoe vaak hoofdluis voorkomt en de problemen die mensen ervaren bij de aanpak van de hoofdluis. Daarom is de campagne “Luis thuis?” gestart. Je kunt meedoen door een vragenlijst in te vullen op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Klik hier voor de vragenlijst.

Wist je dat?

1) de voorouder van de mensenluis 770.00 jaar geleden is intstaan

2) neten en hoofdluizen al in het hoofdhaar van Egyptische mummies uit de 4de eeuw zaten

3) hoofdluis een parasiet is die uitsluitend leeft van mensenbloed ( vampier? )

4) iedereen hoofdluis kan krijgen

5) na elke schoolvakantie de kinderen op luizen worden gecontroleerd door de “luizenbrigade”.

Tot slot een tip voor het RIVM

Het RIVM wil graag meer inzicht krijgen in wanneer de hoofdluis weer volop aanwezig is omdat ze daar geen gegevens over hebben. Nu heb ik een tip voor het RIVM, wat dachten jullie van het idee om gegevens op te vragen bij de producenten en/of verkooppunten van middelen tegen hoofdluis. Het lijkt mij dat zij precies bij houden hoeveel er van welke producten worden verkocht en wanneer. Dan heb je in ieder geval al een indicatie wanneer de vraag stijgt naar middelen tegen hoofdluis.
 

Deel dit bericht