24 november – Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag | Dag van de Integriteit

Op 24 november 1859 verscheen de eerste editie van Charles Darwin’s bekendste boek: “On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life”. Een invloedrijk boek waarin hij zijn evolutietheorie beschrijft. De term “natuurlijke selectie” wordt geboren.

Op 12 februari was het Internationale Darwin Dag, de blog van 12 februari is gewijd aan Charles Darwin. Wil je de blog over Darwin lezen? Klik hier.

Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag

Deze dag is een initiatief van Tweakers en wordt ondersteund door het openbaar ministerie (OM).
Aanleiding voor dit initiatief was dat veel mensen nog steeds wachtwoorden gebruiken die makkelijk te kraken zijn omdat er bijvoorbeeld de eigen naam in voorkomt of van het bedrijf waar men werkt. Vaak denkt men er ook niet aan om regelmatig het wachtwoord te veranderen.

Wachtwoorden zijn wel de eerste verdedigingslinie tegen onrechtmatige toegang tot je computer. Hoe sterker het wachtwoord hoe beter de beveiliging van je computer tegen hackers en schadelijke software is.

Vanwege het aanwezige gevaar dat bedrijven en instanties niet afdoende zijn beveiligd tegen hackers of schadelijke sotfware wordt er daarom ook aangeraden om niet steeds hetzelfde wachtwoord te gebruiken bij verschillende online diensten.

Hoe maak ik een sterk wachtwoord?

  • gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens
  • stel nooit één enkel woord in als wachtwoord maar maak zinnen
  • gebruik minimaal één woord en een cijfercombinatie die alleen jij kent
  • gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden.
  • gebruik niet je gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam
  • wijkt duidelijk af van eerdere wachtwoorden
  • bevat tekens uit elk van de volgende vier categorieën: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
  • gebruik geen Engels maar Nederlands, of een andere weinig gesproken taal zoals het Fries.

Steeds meer wordt er gebruik gemaakt van de “twee factor authentificatie”; na het geven van je loginnaam en wachtwoord moet je een extra code of tekst invoeren die je via een extra app als Authenticator of via SMS ontvangt. Dat maakt het allemaal een stuk veiliger, het enige wat ik niet begrijp is waarom dit niet sneller als standaard ingevoerd wordt bij bedrijven en instanties!

Wil je meer weten over wachtwoordtips, wachtwoordhulpen of beveiligingstips? Bezoek de website van www.wachtwoordbewust.nl.

Wachtwoord als Mantra

Maak van een ergenis een bron van positieve energie, gebruik een mantra als wachtwoord.
Stel je voor je hebt je voorgenomen om meer water te gaan drinken, dan kun je dat gebruiken als wachtwoord:Dr1nkmeer@water!. Of je wilt jezelf een veer in de kont steken: Ik^ben@geWeldig!

Zo kun je voor jezelf allerlei mantra’s verzinnen, en het mooiste is….het werkt!

Dag van de Integriteit

Deze dag wordt georganiseerd door het BIOS (Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector) en is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en onderdeel van het CAOP.
Alle info over de Dag van de Integriteit vind je op www.integriteitoverheid.nl.

Maar zonder tot de doelgroep behorende kun je jezef vandaag ook afvragen: hoe integer ben ik eigenlijk?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.