Tijdens Menstrual Hygiene Day wordt wereldwijd aandacht besteed en gevraagd aan menstruatie en hygiëne. Voor ons is menstruatie en hygiene normaal, het hoort er bij. De menstruatie is een ongemak die wij gelukkig te lijf kunnen gaan met een overvloed aan keuzes van maandverbanden en tampons. Maar in veel landen zijn deze producten niet verkrijgbaar of kunnen de vrouwen het niet betalen en gebruiken ze sokken, gedroogde bladeren, gras, as, kranten of zelfs zand om hun menstruatiebloed op te vangen. Vaak staan wij niet stil bij het feit dat de sanitaire voorzieningen niet overal even goed geregeld zijn. En daar wordt vandaag wereldwijd aandacht voor gevraagd. Voor meer informatie over Menstrual Hygiene Day, klik hier.
Nederlands Bierproeffestival opent de Week van het Nederlandse Bier
Van donderdag 28 mei t/m zaterdag 30 mei wordt de Week van het Nederlands Bier geopend met een drie-daags festival in de Grote Kerk in Den Haag. Maar liefst 35 brouwerijen stellen de bierliefhebber in de gelegenheid om verschillende bieren te proeven. Heb je interesse? Je kunt ook online je ticket bestellen, klik hier.
De week van het Bier vindt plaats van 28 mei tot en met 7 juni. Wil je weten wat er te doen is en welke brouwerijen meedoen? Als je hier klikt kom je rechtstreeks op de overzichtspagina van alle activiteiten van weekvanhetnederlandsebier.nl . Dit wordt een heerlijke week! 🙂
Otter van groot belang zoetwaterecosysteem
De otter is een roofdier, een toppredator die er voor zorgt dat onze zoetwatergebieden niet overbevolkt raken met vis. Hij eet namelijk niet alleen zwakke en zieke vissen op maar doordat hij ook actief jaagt op vis en andere waterdieren zal er nooit een overvloed rondzwemmen. Hij zorgt dus voor het evenwicht in een zoetwaterecosysteem. De otter staat daarom symbool voor een succesvol natuurbeleid, want waar otters leven is de waterkwaliteit en de visstand goed.
Een toppredator staat boven aan de voedselketen en wordt door geen enkel ander dier gegeten, hij heeft dus geen natuurlijke vijanden. De enige natuurlijke vijand die de otter heeft is en was de mens. Tot aan de Tweede Wereldoorlog kreeg men voor elke dode otter een premie ( in Vlaanderen tot 1965) omdat de otter werd beschouwd als “concurrent” voor vissers. Maar de otter was ook geliefd om zijn vacht.
Dat verklaart gedeeltelijk het uitstervan van de otter in Nederland, de andere oorzaken waren verkeer, verkleining leefgebied, watervervuiling en verdrinking in fuiken.
Otter Challenge
Om de otterpopulatie te behouden en uit te breiden tot 1.000 otters in 2020 zijn geld en ideeen nodig en dat is het idee achter de Otter Challence. Het idee wat gewonnen heeft komt van Andy Palmen, hij wil automobilisten en verzekeraars betrekken bij het beschermen van de otter. Verzekeraars worden gevraagd om een deel van de winst van de ottervriendelijke autoverzekering te gaan investeren in wildpassages. Door het aanleggen van wildpassages kunnen dieren als otters namelijk veilig oversteken en worden de schadeclaims van automobilisten minder.
Een win win stiuatie!