Zoals zo vaak kijk ik om 23.00 naar Jeroen Pauw, zo ook dinsdagavond. Op het moment dat de uitzending begon kon je al aan de koppies zien dat er iets gebeurd moest zijn. Jeroen Pauw maakte bekend dat Joost Zwagerman was overleden op 51 jarige leeftijd, zelfmoord……
Het is altijd diep tragisch als mensen besluiten om zich zelf van het leven te beroven maar doordat Joost Zwagerman een publiek figuur was komt het harder binnen. Behalve als zo iets tragisch in je directe omgeving gebeurd, je bent dan met stomheid geslagen. En zo zullen de mensen uit de naaste omgeving van Joost Zwagerman zich ook wel voelen, denk ik.
Werelddag ter voorkoming van Zelfmoord
Per jaar proberen maar liefst 95.000 mensen zelfmoord te plegen, 1.854 mensen slaagde in hun poging. Ruim de helft van de overledenen door zelfdoding is tussen 40 en 65 jaar. Bij jongeren ( 10 tot 20 jaar ) is het zelfdodingscijfer licht gestegen van 2 per 100.000 naar 3 per 100.000.
Bij de groep van 80-plussers is een sterke daling te zien, ook in de andere leeftijdsgroepen is er een daling te zien*. Dat zijn de kille cijfers over dit onderwerp.
*(cijfers uit 2013, bron: CBS)
Hoe kan je een (poging tot) zelfmoord voorkomen?
Dat is een vraag die ik mezelf sinds vorig jaar december vaak stel. In mijn naaste omgeving heb ik namelijk in december 2014 een poging tot zelfmoord meegemaakt. Je slaat jezelf voor de kop dat je het totaal niet hebt zien aankomen. Waren er signalen die ik had moeten opvangen? Waarom durfde ze ons niet te vertellen dat het niet goed ging? Vragen vragen vragen. Nadien heb ik met haar vele gesprekken gevoerd, het blijkt dat het zorgvuldig was gepland, medicijnen werden opgespaard, afscheidsbrieven waren geschreven en op de dag van de poging in de brievenbus gedaan.
Ze heeft me nooit verteld dat het niet goed ging omdat ze mij niet wilde belasten, ik (we) heb(ben) haar ook gezegd dat ze altijd eerlijk kan en mag zeggen wat er speelt en dat ik haar nooit zal veroordelen. Heeft ze een begripvol en luisterend oor nodig? Dan ben ik er voor haar. Wil ze niet alleen naar een specialist? Dan ga ik mee. Heeft ze hulp ergens bij nodig? Dan help ik haar. Wil ze even alleen zijn? Dan krijgt ze de ruimte en rust van me.
Suïcidepreventie
Er wordt gezegd dat een luisterend oor bieden misschien wel het meest effectiefste middel voor suïcidepreventie is maar dan moet de persoon in kwestie wel willen of kunnen praten.
Zie jij het leven niet meer zitten, zoek alsjeblieft een luisterend oor of professionele hulp. Of bel 0900 – 0113, daar zitten mensen voor je klaar waar jij je verhaal kunt doen. Chatten of e-mailen kan ook, klik hier als je naar de website wilt gaan.
Week van de Rechtspraak van 7 t/m 12 september
Heb jij nog nooit een rechtbank van binnen gezien maar ben je wel benieuwd hoe een gerechtsgebouw er van binnen uitziet en wie daar nu eigenlijk werken? Dan is dit dé week voor jou!
Tijdens de Week van de Rechtspraak worden er allerlei activiteiten georganiseerd waar jij naar toe kan gaan. Thema van deze week is: ‘De keuze tussen vrijheid en veiligheid. Een dag op de stoel van de rechter’. Klik hier als je wilt weten waar en wanneer de activiteiten zijn.
Voor de beroepsgroep is het vandaag “Dag van de Rechtspraak”, een dag die bol staat van de workshops, discussies en lezingen.
Wat heb ik altijd geboeid geluisterd naar de verhalen van Joost Zwagerman bij DWDD, zal zijn bevlogenheid missen.